Skip to main content

Nyhetsartikler

Japan

Skikk og bruk

Forretninger 

Korrekt uttale er viktig.
Er navnet skrevet på japansk vis, står etternavnet først, etterfulgt av fornavnet. Med mindre du kjenner noen veldig godt, bør du bare bruke etternavnet deres etterfulgt av endelsen -san.
Man hilser først på den av høyest rang i i rommet, for så å gå videre til den med nest høyest rang og så videre.

Avtaler

Ikke kom for sent til møter.
Sørg for å være godt forberedt.

Visittkort

Husk å ta med nok visittkort!

Bruk visittkortetui.

Hold visittkortet med begge hender. Sørg for at navnet ditt vender mot mottakeren og bukk høflig. Du vil så få et visittkort tilbake på samme vis.

Behandle visittkortet med respekt. Se på det og legg det gjerne foran deg på bordet om du får visittkortet under et møte.

Ikke skriv noe på motpartens visittkort. Visittkortet anses å tilsvare personens ansikt, så det vil tilsvare å tegne dem i ansiktet.

Viktig

For det første bør du være oppmerksom på at du vil tilgis mye utelukkende fordi du er en gaijin, en utlending, som ikke vet bedre. Og du blir enda lettere tilgitt om du viser oppriktig interesse for landet.

Lær deg gjerne noen japanske fraser før ankomst, som "takk", "god dag" og "jeg forstår ikke".

Et veldig nyttig ord er sumimasen, som betyr "unnskyld meg" og både kan brukes til å unnskylde seg med på gata eller til å påkalle kelnerens oppmerksomhet.

Viktig

Når du snakker med en japaner, sier de kanskje "hai, hai” “eller “ah so desu ka?”. Dette betyr ikke at vedkommende er enig, bare et de hører hva du sier.

Vær oppmerksom på at japanere ikke liker å svare nei. I stedet snur de gjerne hodet til siden og sier "kanskje, jeg vet ikke". Dette betyr ikke kanskje!

Påkledning 

I Japan går man i dress i forretningssammenheng, og den bør være mørkeblå, grå eller svart.
Kvinner går i buksedress eller kjole.

Håndhilsing

I Japan håndhilser man ikke, man bukker.

Desto dypere man bukker, jo mer respekt viser man overfor vedkommende.

Kroppsspråk

Tenk nøye over hvordan du sitter i møter. Think carefully about how you sit in meetings:
Kryss aldri beina, vis aldri fotsålene, legg ikke armene i kryss og len deg ikke tilbake og strekk på beina.

Merk

Det å gi og motta gaver er en viktig ritual i Japan. Samme hvor dyr eller eksklusiv en gave er, overrekkes den gjerne med uttrykk om at den ikke er særlig mye å skryte av. Da skal man ta imot gaven og ydmykt avvise den påstanden.

Slike gaver er ofte pent pakket inn, og det anses som uhøflig å bare rive opp papiret. Japanere åpner gjerne ikke gavene med en gang, men beundrer først innpakningen litt. Så, etter en liten stund, spør man om man kan åpne pakken. Det skal man så ydmykt svare bekreftende på.

Merk

Gaver gitt i forbindelse med møter og firmabesøk er gjerne gaver som kan deles og fortæres på arbeidsplassen. Twist og melkesjokoladehjerter har vist seg å være populært.

Blomster er en fin vertsgave, men ikke gi en stor bukett. Det ses på som uestetisk, upassende og som sløseri. Gi tre eller maks sju blomster, kanskje med en eller to som ennå ikke har sprunget ut, og gjerne en eller to med grønn stilk.

Don'ts:

 • Ikke omtal deg selv som "Bjørn-san" eller lignende. Man bruker ikke san om seg selv 
 • Ikke gi tips
 • Ikke før høylytte samtaler
 • Ikke puss nesa
 • I Japan betaler man sjelden fra hånd til hånd. Det medfører at når du betaler for en vare eller en tjeneste, gir du sjelden pengene rett til den i kassa. I stedet legger du betalingsmiddelet (om det er kontanter eller kredittkort) på det lille brettet som er tilgjengelig. Her vil også eventuelle vekslepenger legges.
 • Ikke bruk engelske ord som japs eller lignende om japanere. Dette er svært fornærmende for japanere. Unngå å bruke forkortelsen "JAP" om Japan. (Dropp også å ta med sjokoladen Japp som gave.)
 • Ikke gi kniver i gave. Unngå å gi 4 eller 9 av noe som gave. Det regnes som uheldige tall. (Som for eksempel fire blomster.)
 • Skjenk aldri oppi alkohol til deg selv. Skjenk heller en annen. Da vil de gjengjelde tjenesten. Det er også viktig å bruke begge hender når man skjenker.

Dos:

 • Sett mobilen på lydløs på offentlige steder
 • Bruk håndkleet du får på restauranter, men ikke i ansiktet!
 • På reise i Japan vil du ofte oppleve å måtte ta av deg skoene. Nettopp derfor kan det være lurt å sjekke denne listen med pakketips for japanreisende, der en av tipsene er å ta med seg sko som er lette å ta av og på. (Ta også med pene sokker, siden du kommer til å måtte vise dem ofte.)

Sider du nylig har besøkt