Skip to main content

Sør-Korea

Skikk og bruk

Generelt 

I Sør-Korea er beslutningsprosessene kollektive og må gjennom hierarkiet. Ting tar derfor gjerne lenger tid enn man kan være vant til andre steder fra. 

Prøv å være så tålmodig som mulig, og om du likevel skulle begynne å bli utålmodig, prøv å ikke vise det.

Visittkort

Når du mottar visittkortet, ta imot med begge hender. Se så på det en liten stund (5–15 sekunder) mens du viser at du leser kortet grundig.

Om du sitter, kan du legge kortet foran deg. Ikke noter på visittkortet foran den som har gitt det til deg.

Merk

Spør folk hva de ønsker at du kaller dem.

Ofte vil folk gi deg en versjon av deres koreanske navn eller et eget, engelsk navn. På denne måten slipper du unna de komplekse navne- og tittelreglene som koreanere ellers må forholde seg til.

Påkledning 

I forretningslivet bør man være iført dress, drakt eller kjole.

Håndhilsing

Koreanere skiller mellom å hilse med to hender og å hilse med én hånd. Enhåndshilsen brukes av noen av høyere rang overfor noen av lavere rang, men ikke omvendt! 

For å være på den sikre siden er det best å høflig hilse på noen med begge hender første gang du møter noen. Bruk også to hender om du mottar noe.

Om du vil vise at du raskt har lært deg koreanske skikker, vis at du tar imot ting med begge hender. Det skal ikke mer til!

Likeledes, om noen bukker når de hilser på deg, er det høflig å bukke tilbake. Det er uansett alltid trygt å bukke overfor noen som er eldre eller av høyere rang enn deg, uavhengig av hvem som tar initiativ til å bukke.

Merk

I Sør-Korea er det kultur for å skynde seg (Ppalri Ppalri). Og når man jobber med et koreansk selskap, er de opptatt av at ting skal gå raskt. Så snart en beslutning er tatt, ønsker man helst å se resultater så fort som mulig.

Det er veldig viktig å nettopp ha kontroll på tempoet i samarbeidet. Å kunne svare hurtig på e-post er en utfordring for mange norske selskaper. Ens koreanske motpart må i det aller minste få vite at man har mottatt og merket seg e-posten deres. Så spesifiserer man når man har tenkt å svare, spesielt om om man ikke kan svare i løpet av 1-2 dager.

Og når man er i gang med et samarbeidsprosjekt med et koreansk selskap, er møtefrekvensen i utviklingsfasen en utfordring. Derfor er det klokt å være godt forberedt i forkant, med testresultater, mulige endringer osv. 

Don't:

  • Ikke skjenk alkohol til deg selv. Man skjenker til en annen, og så gjengjelder de tjenesten. Det er også viktig å bruke begge hender når man skjenker!

Dos:

  • Små gaver er en vanlig og akseptert praksis. De overrekkes med begge hender, i henhold til rang og hierarki om det gjøres ute i offentligheten.
  • Beskjedenhet og ydmykhet verdsettes i koreansk kultur. Derfor er det best å la være å overselge seg selv eller firmaet.

Sider du nylig har besøkt