Skip to main content

India

Skikk og bruk

Generelt 

Når man møter byråkrati og IST ("Indian stretchable time"), er dette en del av kulturen. Tidsskjema er forventet å sprekke, og offentlige kontorer er ikke spesielt effektive, så man trenger ikke sløse krefter på å la seg irritere over dette.

Avtaler

Indisk etikette kan ved første øyekast virke noe flytende når det kommer til avtaler. Likevel verdsetter indere punktlighet og det å holde avtaler, selv om besøkende av og til kan bekymre seg når det gjelder generell innstilling til tidsskjema og møteavtaler.

Visittkort

Å gi og utveksle visittkort er en nødvendig del av indisk forretningsetikette. Du må sørge for alltid å ha nok, da folk også utveksler visittkort utenfor typiske forretningssituasjoner.

Merk

Tradisjonelt brukes venstre hånd ved toalettbesøk, og den anses derfor som uren. Bruk derfor høyre hånd ved hilsing, når du gir eller mottar gaver etc.

Merk

I de store byene har en større del av befolkningen tilegnet seg vestlige vaner. Selv om dette er lite i prosenter, kan det likevel være snakk om mange mennesker.

Generasjon Z er i langt større grad påvirket av vestlig kultur, og unge er ofte langt mer progressive.

Påkledning 

For kvinner:
Antrekk signaliserer status, og et uformelt antrekk vil gjøre det vanskeligere for deg å sette deg i respekt. Bruk løse, ledige klær som dekker mest mulig. Å vise mye hud gir signal om at du ikke har råd til å kle deg ordentlig, eller at du ikke respekterer kulturen. Tettsittende klær oppfattes som skamløst. Jo mer du skjuler, desto bedre.

For menn:
Dressbukse og skjorte er vanlig antrekk. På kvelden og ved finere anledninger bruker man dress eller blazer.

Håndhilsing

I større byer vil menn og mer vestlig orienterte kvinner hilse på utenlandske menn med et håndtrykk. Av og til hilser man også på utenlandske kvinner.

Don't:

 • Ikke vis intime følelser offentlig. (Fysisk kontakt mellom to personer er langt mindre akseptert i India enn i andre deler av verden.)
 • Ikke ha lommebok eller penger i baklommen.
 • Ikke stå med hendene på hoftene. (Dette oppfattes som aggressivt).
 • Ikke pek. (Ses på som uhøflig).
 • Ikke plystre. (Ikke akseptert).
 • Ikke rett føttene mot en annen person, da føttene anses som skitne.
 • Ikke kommenter personlig utseende eller bekledning negativt. Dersom du ikke kan si noe positivt, er det bedre å ikke si noe.
 • Ikke berør religiøse symboler med beina eller venstre hånd.
   

Dos:

 • Reis deg når et eldre menneske eller en gjest kommer inn i rommet, og ikke sett deg før du har tilbudt dem å sitte. 

 • Tilby et glass vann (og helst en kopp te) til alle som kommer på besøk, om det er hjemme eller på kontoret.

Your recently viewed pages