Skip to main content

B2B Forside

Norseman Xtreme Triathlon

Norseman

Norseman research
Foto: Jørgen Melau, nxtri.com

Full oversikt over samtlige prosjekter, se: Norseman Research Corner

Norseman Xtreme Triathlon er et årlig triatlon-stevne som arrangeres i Norge. Løpet starter i Hardangerfjorden med et spektakulært hopp fra en ferge. Deretter følger 3,8 kilometer svømming inn til Eidfjord. Sykkeletappen er på  180 kilometer fra Eidfjord, over Hardangervidda mot Geilo og videre til Austbygde ved Tinnsjøen. Der starter løpeetappen på 42,2 kilometer (en full maraton) som går mot Rjukan og opp til toppen av Gaustadtoppen på 1883 moh.

Løpet er kjent som et av verdens hardeste triatlonarrangementer. Norseman er den originale ekstrem triatlon, et konkurranseformat som nå er kopiert over hele verden. Det maksimale antall deltakere er 250. Noen plasser blir tildelt norske og utenlandske eliteutøvere, resterende plasser deles ut ved loddtrekking. Norseman ble første gang arrangert i 2003 og har vært arrangert årlig siden.

Norseman arrangeres av Hardangervidda Triathlonklubb.

Norseman har blitt et mekka for ulike forskningsprosjekter, og hvert år kommer et dusin forskere med diverse utstyr til arrangementet. Norseman-utøvere har vist seg å være både villige og engasjerte testpersoner, som gjennomgår en stor fysisk utfordring gjennom å delta. Hovedmålsettingen ved forskningen er avmystifisere mange av mytene rundt utholdenhetsidrett, samt gjøre denne type konkurranser tryggere.

Utøverne ønsker å delta, noe som har ført til at rammene for prosjektene har blitt utvidet fra år til år. I fjor var det 10 forskere på plass som så på ulike verdier på hjerte, blodårer og blodverdier – før konkurranse, under og en periode etter arrangementet. Gjennom disse undersøkelsene får forskerne mye data på utøverne, og ser hva skjer fysiologisk under så lange og ekstreme konkurranser.

Norseman har blitt et mobilt testlab i en særegen skala. Det kjøres mye avansert testutstyr til de midlertidige test-labene i Eidfjord og på Gaustablikk. Hver lab har mellom 6 og 7 test stasjoner. Arrangøren har latt forskerne få benytte muligheten til å finne svar på deres spørsmål og grave videre på andre relaterte områder. Forskningsprosjektene er et samarbeid med Universitetssykehuset i Oslo og Idrettshøyskolen.

Arrangementet har partnere og sponsorer som er involvert utelukkende pga forskningsbiten, noe som bidrar positivt både i forhold til omdømme, men også i forhold til partnerskap.

D2 har skrevet en lengre artikkel om Norseman og forskningsprosjektene, les den her.


Norseman research

Post Race Lung Function

The Norseman Research Team has just published a new paper in the Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports. This is the first published paper, where the researchers have done investigations ongoing during the race.

Norseman research
Body Response to Norseman

The question is, how much exercise shall or can we do to improve health, and if excessive amounts are beneficial or not? With a growing interest in extreme sports, like long distance triathlon and ultra-marathon, it is an interesting question to ask. How does the human body respond to such challenges?

Norseman research

Spray and pray?

The jump from the ferry in the Hardangerfjord is one of the most iconic happenings in Extreme Triathlons around the world. Have you ever wondered why we spray all Norseman athletes with ice-cold seawater before they jump? One of the reasons is to make cool pictures. However, as you might guess, this is by no means the most crucial purpose of the spray.

Norseman og Covid-19

Som følge av covid-19 måtte arrangementet i 2020 kanselleres og arrangøren så da etter andre muligheter for å fortsette å holde Norseman aktuell og relevant.

I tre år har Norseman hatt et samarbeid med Zwift, som leverer virtuelle treningsopplevelser hjemme, noe som ble svært aktuelt i år. I samarbeid skal de gjennomføre en ukes virtuell Norseman på nett noe som bidrar til å skape et engasjement og holde merkevaren varm.

Arrangør har en bevisst holdning til at arrangementet varer ikke bare en dag, men 365 dager i året, og jobber proaktivt med å skape innhold og holde aktivitetsnivået oppe for å aktivere og engasjere følgere i sosiale medier. Det gjøres ved å produsere innhold som f.eks. egen podcast.

Norseman TRI Camp

For første gang arrangeres det Norseman Triatlon Camp, altså treningsleir, i Eidfjord i sommer. Den første fant sted i slutten av juni, den neste er i midten av august. Med som trenere er landslagsutøvere Kristian Blummenfelt og Casper Stornes, og landslagstrener Mikael Iden og Sportssjef og hovedtrener i Triatlonforbundet Arild Tveiten. Det er et godt eksempel på hvordan man "erstatter" et kansellert arrangement med en ny og annen aktivitet, som skaper engasjement for utøvere, destinasjon og merkevaren.

Ta en titt på video fra den første treningssamlingen her: